|
Post by Jerzy on Mar 21, 2010 10:13:21 GMT -5
Oczywiście że nie. Nowa matura z j. ang. jest obowiązkowa dla wszystkich a stara była kwestią wyboru. Starą maturę poprawiali nauczyciele w szkole, nową poprawiają egzaminatorzy zewnętrzni. Stara matura uzależniała podejście do egzaminów ustnych od zdania pisemnych. Nowa - podchodzi się do wszystkich egzaminów bez różnicy. Na starej maturze pytania na ustny układali nauczyciele. Sam pamiętam jak się biedziłem nad tymi pytaniami. Na nowej - pytania układane są centralnie. Stara matura oceniania była według widzimisię nauczyciela. Ta sama praca mogła dostać 2 lub 5 od różnych nauczycieli, były takie wypadki. Nowa matura oceniana jest według centralnie ustalonych kryteriów. Itp itd., można by wiele wymieniać. Cieszę się że dostrzega p. te różnice. Tylko czy naprawdę umie je p. analizować i dostrzec zalety nowej matury? Obawiam się że nie.... Nie mówiłem o własnej maturze. Swoją zdałem na 5 bez żadnej pomocy. Ale mając kontakt z maturzystami praktycznie od początku mojej pracy zawodowej nasłuchałem się różnych opowieści. Powiem krótko - możliwość "czynienia cudów" przy starej maturze była duża, zaś przy nowej - zredukowana do minimum.
|
|
|
Post by oddech on May 25, 2011 7:43:28 GMT -5
Ja bym oczywi¶cie preferowa³ star±.
|
|
|
Post by Avgan on May 25, 2011 8:38:03 GMT -5
No chyba nie tylko Ty.
|
|
|
Post by oddech on May 25, 2011 9:25:19 GMT -5
Zbierzmy podpisy, by zwrócili nam star± maturê
|
|
|
Post by lemar on May 28, 2011 10:01:07 GMT -5
tak tak tak uwazaj bo to cos da hahaha. Dodadza jeszcze 10 dodatkowych
|
|
Hellrazor
Junior Member
Some things will never change...
|
Post by Hellrazor on Oct 18, 2011 10:05:44 GMT -5
A czy to prawda że w roku 2014 będzie matura obowiązkowa z dwóch przedmiotów? czy to tylko plotki które usłyszałem??
|
|